Korszerű szemlélettel gondolkozunk, dolgozunk és cselekszünk.

Őszintén szólva, a hagyományos szemléletű energiamegtakarítás nem a tervezéssel kezdődik, és főleg nem a kivitelezéssel.

A következő oldalon látható ábra szerinti logikát javasoljuk követni. E szerint először vezérgondolatokat kell felállítani a következőkre:

  • a projekt, valamint a létesítés
  • az üzemeltetés
  • a környezet és az emberiség megóvása.

Új projekt indításakor először meg kell ragadni a valóságban létező fontos pontokat, mert a fejlődés legfőbb titka az, hogy csak a valóságból lehet felépíteni. Ezt követi a vezérgondolatok megalkotásának folyamata, ami magába foglalja az eredmény iránti elvárások megfogalmazását is. A formája lehet például koncepcióterv vagy tanulmányterv.

A fő gondolatok felállítása és a koncepció létrehozása után következik az új rendszer specifikációjának összeállítása – ez lesz a tervezés alapja, és a beruházás költségei ekkor már körülbelül 10 százalékos pontossággal meghatározhatók.

A tervezés fő lépései: rendszer-, majd elvi és kiviteli tervezés.

A megvalósítás lényeges kérdése a kiváló minőség és az automatizált, jó működés mellett, hogy létesül-e energetikai monitoring-rendszer az energiafogyasztás folyamatos ellenőrzésére.

Végül, de nem utolsó sorban következik a sokáig alábecsült üzemeltetés, a folyamatosan érkező számlákkal. Ekkor kerül a képbe az adatbázis, azaz a BIG DATA fogalma, mert az okos algoritmusok alkalmazása további beavatkozási és megtakarítási lehetőségeket tud feltárni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét