Ezt a kérdést számos esetben joggal tesszük fel. Az Energotest szakmai napján jártunk, ahol sikerült beszélgetnünk Zentai Tamással, a cég ügyvezető igazgatójával. Minden fejlesztés során felhasználói igény a pénz-, energia- és időtakarékosság. Az ügyfelek számára minden esetben meg kell adni a jogos kérdésre a választ, és költséghatékony megoldást találni a problémájukra.

Hogyan tudjuk egyszerűen, de színvonalasan megoldani?

Meg kell hallani, amit az ügyfél mondani akar!

Zentai Tamás, az Energotest Kft. ügyvezetője

Az olajmenedzsment, az olajadagolás területe telitalálat volt. De előtte képletesen át kellett ülnünk az ügyfelünk székébe, és az ő fejükkel gondolkozni annak érdekében, hogy megtaláljuk az optimális megoldást – kezdte a történetet Zentai Tamás, amikor arról kérdeztük, hogyan tudnak hatékonyan eljárni klienseik érdekében. Általában elsődleges szempont, hogy eredményes és költséghatékony megoldást biztosítsunk. Nyilvánvalóan nem ugorhatunk egyből fejest a probléma megoldásába, komoly elemzés és igényfelmérés során derítjük ki, hogyan gondolkoznak az ügyfelek, milyen megoldásokra van szükségük. Ezzel a módszerrel már a kezdésnél robbanásszerű sikert lehet elérni.

Nyomon követett igény

Az egyik partnerünkkel folytatott beszélgetés során ébredtünk rá arra, mennyire hasznos lehet számunkra az együttműködés. Ők italok, dohánytermékek adagolásával foglalkoznak, mi pedig kenőolajokkal. A kérdés egyből adódott, hogyan lehet optimalizálni a folyamatot. Az adagolásra hatalmas igény van manapság. Vegyük például a gyártósorokat vagy a boltok polcait. A távolsági adatgyűjtés azt szolgálja, hogy a fogyást valós időben le tudjuk kérdezni. Ezzel óriási előnyre tesz szert a felhasználó, mert folyamatosságot és pontosságot tud teremteni. Ily módon tudni fogja az illetékes, miből mennyi fogyott egy konkrét időszakban. Ha pedig elfogy a polcról vagy a gyártószalagról a termék, akkor rögtön jelezni tudja – és persze már a kritikus fogyásról is információval rendelkezünk. A felhasználhatóságnak pedig csak a képzelet szab határt, mi főként kenőanyagok adagolására alkalmazzuk, de bármilyen gyártósoron megvalósítható az ipari adagolás.

3D, de szemüveg nélkül

Eltávolodva az adagolás világától egy új dimenziót is bemutatok is önöknek – büszkélkedik Zentai Tamás, és egy speciális tabletet vesz elő. Beláthatjuk, hogy sokkal egyszerűbb azokat az eszközöket rendszerbe állítani, amelyeket már amúgy is használ az ember, és nincs szükség kiegészítő megoldásokra. Ehhez a megjelenítési felülethez sem kell például szemüveg – pedig a 3D-s érzékeléshez sok helyen még mindig használják.

Zentai Tamás, az Energotest Kft. ügyvezetője
Kezelhető felület bármilyen eszközön

A 3D-s megjelenítéshez tehát nincs másra szükség, csak telefonra, tabletre vagy éppen tévére. Ezek az eszközök rendelkeznek általános funkcióval – ahogy a mindennapokban használjuk –, és 3D- kezeléssel. A legújabb verzión már van egy nyomógomb, ami közvetlen Youtube-elérést biztosít; ezt azért is emelem ki, mert ez a videómegosztó portál támogatja a 3D-s megjelenítéseket. De nagy képernyőre, tévére is egyszerűen alkalmazható, van 55, 60 és 65 colos tévé, amelyen szintén nyomon követhetjük az eseményeket.

Értelmezhetőbb, könnyen alakítható

A Remote Control  Laboratory abszolút megvalósítható a 3D-s megjelenítő eszközökkel. Egy másik országból így könnyedén ellenőrizhetők az aktuális adatok online, valós időben. Szegeden például a Járműipari Kompetencia Központot ennek alapján pozicionáltuk. Ott a képzőtermekben már beterveztük a nagy tévé helyét, illetve a 40 gigabit/secundumos hálózatot, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy 5G-s képességgel lehet információt küldeni egyik helyről a másikra. Nem véletlenül hoztam példának a szegedi központot, hiszen az edukációban hihetetlen nagy hatást fejt ki a 3D-s megjelenítés. A mester egy adott helyen bemutatja a folyamatot, a tudás átadása pedig az eszközökön keresztül zajlik. Nincs szükség fizikai kontaktusra, és a vizuális megjelenítés abszolút magas minőséget biztosít.

A gyártási folyamatoknál, gyártócelláknál nem kell hatalmas rajzokat készíteni, hanem ezeken az eszközökön elég bemutatni. Például, hogy egy csavart hogyan húzok meg, feltüntetem, mekkora nyomatékkal szükséges rá erőt kifejteni. Persze, az adott képsorokon belül elforgatási lehetőség is van, tehát minden oldalról látható az adott tárgy. Ha pedig a termék változik, akkor csupán a felvételt kell kicserélni.

Hatékony fegyver: 3D

A 3D technológiát természetesen már a hadiipar is alkalmazza, amiben egyébként semmi meglepő sincs. A digitális katona jelenleg 2D-s, mi pedig megcéloztuk, hogy legyen az is 3D-s, ami fontos továbblépést jelent a digitális katona programban. Képzeljenek el egy autonóm felderítő járművet, amely ezzel a kameratechnikával felszerelhető, előre lehet küldeni, ő pedig hátraküldi a begyűjtött információkat. Ez is mutatja, mennyire sokszínű a 3D-s technika felhasználhatósága.

Egy hétköznapibb terület a  munkafelvevő tevékenysége a szervizben Az úgynevezett inspection bayben tudja az adatokat dokumentálni. Az z adott állapotot 3D-ben tudja rögzíteni a kameratechnikával, így sokatmondó képet kap, jobban látja, milyen hibákkal rendelkezik eleve a jármű. Az ügyfél nem tudja immár azt mondani, hogy a szerelőműhelyben keletkezett a sérülés.

Az adagolás, illetve a 3D-s megjelenítés új dimenziót nyit a felhasználók számára. Számtalan területen bizonyítottan alkalmazhatók, így rengeteg iparágban láthatjuk majd felbukkanni ezeket az eszközöket. A továbbiakban már nem kell feltennünk a kellemetlen kérdést, hogy „Hová lett a pénz?”, hanem a folyamatos nyomon követessel, ellenőrzéssel pontosan ismerni fogjuk annak helyét.

Némethi Botond, NEW technology magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét