A zöld cselekvés egyik fő területére, a felhasznált energiamennyiség jelentős csökkentésére fókuszálunk.

Az energiahordozók meg- és kitermelése jelentős részben nem befolyásolható a felhasználók részéről. Ez érvényes az energiaárakra is. A gondolkodás fő célja és fókuszpontja ezért az energiafelhasználás csökkentése a fogyasztói és a felhasználói oldalon – ugyanis ez lényegében a felhasználón múlik.

Tehát az alkalmazókat, illetve felhasználókat minél nagyobb számban arra kell ösztönözni, hogy csökkentsék az energiafogyasztásukat.

Ezek játsszák a primer szerepet:

  • a saját pénztárcán érezhető megtakarítások
  • a felhasználás-csökkentési projektek támogatási formái, valamint lehetőségei (hitel, pályázat, TAO-visszatérítés, EKR finanszírozás stb.).

Fontos megemlíteni, hogy az energiafogyasztás csökkenésének járulékos kedvező hatásai is vannak: ugyanis kisebb lesz a veszteség az energia szállításakor és előállításakor.

Valamint csökkenő energiafelhasználás esetén természetesen kevesebb új beruházást kell végrehajtani az energiatermelés és -előállítás területén.

A Föld megóvására (a globális felmelegedés korlátozására) is kedvező hatást gyakorol a fogyasztás csökkenése. Mind a felhasználói, mind a termelői oldal kíméli a környezetet, mert:

  • csökken a veszteségi hőmennyiség kiadása – a környezet fölösleges fűtésének kerülése
  • csökken a szén-dioxid-emissziócsökken a részecske (korom, aeroszol stb.) kibocsátás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét